facebook  twitter  youtube  linkedin  google plus

bg small

Άλγος ισχίου: ένα πολύ συχνό, απλό αλλά και ύπουλο σύμπτωμα

11 Νοεμβρίου 2021

Το άλγος στο ισχίο είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που καλούμεθα εμείς οι ορθοπαιδικοί να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Και όταν λέμε άλγος στο ισχίο εννοούμε τον πόνο που νοιώθει ο ασθενής μας στην περιοχή του ισχίου κυρίως στην πρόσθια επιφάνεια αυτού αλλά και στην έξω όπως και στην οπίσθια επιφάνεια ( γλουτός ).Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι πολύ ήπιος και να αυξάνεται στην κίνηση , να είναι συνεχής στην ανάπαυση αλλά και στην κίνηση, και δυστυχώς πολύ έντονος και να οδηγεί τον ασθενή εκτάκτως στον γιατρό.

algos

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις και αποτελείται από το οστικό της τμήμα που είναι η μηριαία κεφαλή και η κοτύλη ( τμήμα της λεκάνης ) όπως και από ένα πλουσιότατο τμήμα μαλακών μορίων που είναι μύες, τένοντες και σύνδεσμοι. Είναι μία από τις πλέον φορτιζόμενες αρθρώσεις μας κάθε φορά που περπατάμε , τρέχουμε , σκύβουμε ή σηκώνουμε ένα βάρος.
Ο ορθοπαιδικός λοιπόν πρέπει να πάρει ένα καλό ιστορικό αρχικά και στην συνέχεια να κάνει μια καλή κλινική εξέταση. Τελευταία η επιβεβαίωση της διάγνωσης θα γίνει κυρίως με τις απεικονιστικές εξετάσεις ( ακτινογραφίες , αξονική ή μαγνητική τομογραφία ) και πιθανόν να χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις.

Ιστορικό

Στο ιστορικό μας ενδιαφέρει να μάθουμε πώς ξεκίνησε αυτός ο πόνος (δηλαδή μετά από κάποια κίνηση, μετά από άρση βαρέως αντικειμένου , μετά από απλό γλίστρημα ή πτώση , ή ακόμη και στον ύπνο και ξύπνησε τον ασθενή μας). Επίσης από το καλό ιστορικό θα ανιχνεύσουμε πιθανό νόσημα (συγγενές ή επίκτητο) και βεβαίως παράγοντες κινδύνου που είναι υπεύθυνοι για τον πόνο.

Κλινική εξέταση

Η καλή και λεπτομερής κλινική εξέταση συνήθως μας βάζει από μόνη της την διάγνωση της νόσου. Έτσι λοιπόν μπορούμε να αντιληφθούμε αν ο πόνος στο ισχίο οφείλεται σε δισκοπάθεια στην μέση (ισχιαλγία ), ή αν προέρχεται από την ίδια την άρθρωση του ισχίου - οστά ή μύες που την περιβάλουν.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Οι κυριότερες εξετάσεις που συνήθως κάνουμε είναι οπωσδήποτε οι απλές ακτινογραφίες , και πιθανόν η αξονική και η μαγνητική τομογραφία. Σπανιότερα ζητάμε και αιματολογικές όπως γενική αίματος , ΤΚΕ, CRP, ουρικό οξύ αίματος κ. άλλες.

Αιτίες-νοσήματα που οδηγούν στο άλγος ισχίου

Τα συνηθέστερα αίτια που οδηγούν στο άλγος του ισχίου είναι τα ακόλουθα:

  1. Αρθρίτιδες όπως η οστεοαρθίτιδα του ισχίου (συνηθέστερη όλων ), η ουρική αρθρίτιδα, η μετατραυματική αρθρίτιδα.
  2. Ρευματικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα , η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.
  3. Νοσήματα του αίματος όπως η δρεπαννοκυτταρική αναιμία.
  4. Τραυματισμοί-κακώσεις στην περιοχή του ισχίου που αφορούν είτε τά μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση ( μύες , συνδέσμους και τένοντες ) και κυμαίνονται από απλές θλάσεις μέχρι πλήρεις ρήξεις αυτών , είτε αφορούν τον χόνδρο και τα οστικά τμήματα της άρθρωσης και είναι από απλές κακώσεις μέχρι σοβαρά κατάγματα ή εξαρθρήματα.
  5. Νεοπλάσματα στην περιοχή του ισχίου που μπορεί να αφορούν τα μαλακά μόρια ή τα οστά της άρθρωσης.
  6. Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής , πάθηση που στα αρχικά της στάδια διαγιγνώσκεται μόνο με μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η οποιαδήποτε θεραπεία που θα ακολουθήσουμε σαφώς εξαρτάται από την αιτία του πόνου. Επιγραμματικά μόνο αναφέρω ότι περιλαμβάνει την απλή ανάπαυση που κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες, τα αναλγητικά όπως παρακεταμόλη, αντιφλεγμονώδη, οπιοειδή , και βεβαίως όπου απαιτείται τις χειρουργικές επεμβάσεις ( ολική αρθροπλαστική του ισχίου κα άλλες).

Συμπερασματικά ένας πόνος στην περιοχή του ισχίου ο οποίος επιμένει ή είναι προοδευτικά αυξανόμενος για διάστημα άνω της μίας εβδομάδος θα πρέπει να ανησυχεί τον ασθενή μας και να επισκεφθεί άμεσα τον ορθοπαιδικό του διότι όπως σας ανέφερα τα αίτια αυτού του πόνου μπορεί να είναι πολύ απλά αλλά και πολύ ανησυχητικά

lagios blog

Γράφει:

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΓΙΟΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός,
Διευθυντής Α' Ορθοπαιδικής Κλινικής του Metropolitan General

Videos

Τομείς Εξειδίκευσης

 

  Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος

  Οστεοπόρωση

  Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

  Οσφυαλγία – Ισχιαλγία

 √  Αντιμετώπιση τραυμάτων & καταγμάτων

Αυχεναλγία

  Αρθροσκόπηση γόνατος & ώμου

Παθήσεις γόνατος & ισχίου

Διόρθωση βλαισού μεγάλου δακτύλου (κότσι)

  Παθήσεις ώμου

  Αντιμετώπιση Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνος


Ιατρείο

ΛΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

 

ΛΟΥΚΑ ΜΠΕΛΛΟΥ 20, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, 11524, ΑΘΗΝΑ

Τηλ.Ιατρείου: 210 69 97 916

Κινητό: 6974 44 23 10

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Ωράριο λειτουργίας

METROPOLITAN GENERAL (Χολαργός)

Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-13:00

Τρίτη & Παρασκευή  17:30-20:00 (κατόπιν ραντεβού)

Τηλ.: 210 65 02 906

Κινητό: 6974 44 23 10

 

ΙΑΤΡΕΙΟ (Λ. ΜΠΕΛΛΟΥ 20)

Δευτέρα-Τετάρτη -Πέμπτη 17:00-21:00

(κατόπιν ραντεβού)

Τηλέφωνο Ιατρείου.: 210 69 97 916

 

Μέλος του

logo retina

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α' ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ